středa 26. dubna 2023

Focke-Wulf FW-56 Stösser TU+BQ Olomouc-Neředín

Focke-Wulf FW-56 Stösser (jestřáb) byl stíhací letoun navržený ve třicátých letech v německu na základě požadavku říšského ministerstva letectví na lehký stíhací letoun. Pohon letounu zajišťoval osmiválcový motor Argus As 10 C o výkonu 240 koní. Výzbroj se skládala ze dvou kulometů MG 17 ráže 7.92 mm. Letouny byly na začátku 2. světové války již zastaralé, takže skončili v řadě leteckých škol. 

Letoun na kresbě patřil letecké škole Schule FAR 24 (později FFS A/B 24), která sídlila v Olomouci Neředíně. Stroj je znám z řady snímků z Olomouce. Z počátku tvořilo jeho kamufláž jen tmavě zelený odstín RLM 70 na horních plochách a RLM 65 modrá na spodních plochách. Později přibyl znak školy a žluté doplňky. U letecké školy sloužil do roku 1942, jeho pozdější osud je neznámý. 

Označení stroje tvořila písmena TU+BQ a stroj nesl bílé výrobní číslo (Werk nummer-W.Nr.) 2359 na  směrovce. Zajímavostí je, že kříž na spodní straně křídel byl částečně přemalován také zespodu vzpěr křídla, aby byl viditelný v celku při pohledu zespodu.

 < FW-56 TU+BQ na letišti Neředín v roce 1940. (foto: archiv autora)











> Snímek z pozdější doby ukazuje tentýž stroj s novým znakem FFS A/B 24 na kapotě motoru a žlutým pruhem na trupu (Foto: ebay.de)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Thanks for your comment!