čtvrtek 4. července 2024

Letiště Vyškov (Wischau) v roce 1940

 Jako většina Československých letišť sloužilo i letiště Vyškov (německy Wischau) Luftwaffe jako školní základna. Společně s letišti v Brně, Otrokovicích a Křižanově byla plocha u dnešní dálnice D46 využívána školní jednotkou FFS (Flugzeugführerschule) A/B 113, založenou 1.8.1937 na základně v německém Detmoldu, jako součást Schule/FAR.72. Část této jednotky se přesunula 1. 11.1939 do Brna a v březnu 1940 se přejmenovala na FFS A/B 113. Tato jednotka zde prováděla intenzivní výcvik do října roku 1943, kdy byla reorganizována a převelena jinam.

Typický znak jednotky po jejím vzniku byl Hermanův pomník (Hermann denkmal) zachycující sochu germánského válečníka Arminia (německy Hermann), který v roce 9. n.l. porazil a zničil 3 římské legie v bitvě v Toutenbourském lese, který se nacházel právě na místě dnešního pomníku u města Detmold.

Znak FFS A/B 113

 

Na snímcích z roku 1940 však stroje FFS A/B 113 ještě nesou starší jednodušší znak jednotky odvozený ze znaku města Detmold a patřící ještě mateřské Schule/FAR 72.

Starší znak Schule FAR/72.

 
Klemm Kl-35 DA+QU na ploše vyškovského letiště.


Letouny Heinkel He-72 Kadett pojíždějí na start ve skupině po zasněžené ploše letiště na přelomu únor/březen 1940. Letoun v popředí nese znak Schule/FAR 72.


Focke-Wulf FW-44 "Stieglitz" DA+SM připraven ke startu. V pozadí budovy letiště, které byly na konci války odstřeleny a dodnes se žádná na stále fungujícím letišti nezachovala.

He-72 "Kadett" DB+IR se chystá k solo letu s pilotem v zadním kokpitu. Hákový kříž na směrovce je vyretušován prodejcem kvůli pravidlům prodeje na ebay.de, které zakazují zobrazování nacistických symbolů.

Kontakt se stromy odnesl cvičný Klemm Kl-35 potrhaným potahem náběžné hrany pravého křídla. Pilotu se podařilo s poškozeným letounem bezpečně přistát a nyní obhlíží se zbytkem personálu škody. Snímek z dubna 1940 s původní popiskou pana Karla Riese, německého historika, z jehož pozůstalosti snímky z aukcí pochází.

Tentýž letoun na snímku zepředu.


Zdroj: snímky z aukce ebay.de, Kurmark-Antik- Oliver Rogge.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Thanks for your comment!